- 1
- 2
- 3
- 1
- 2
- 1
- 2
- 3
- 1
- 2
اداره امور با امام حسین است - حاج حسن محمدی، معروف به (دولابی)
حسن محمدی کامل معروف به حاج حسن دولابی و متولد 1301 تا به امروز حدود 65 سال است که مداحی اهل بیت(علیهم السلام) میکند. مصاحبة زیر در حضور حاج آقای علامه و در منزل ایشان برگزار شد. وقتی از منزل علامه بیرون آمدم به در و دیوار حسینیهای که در بالای خانهاش قرار داشت نگاه کردم و با خود گفتم: «این دیوارها، سیاهیها، کتیبهها و پرچمها با دل شیعه چهها که نکردهاند.»
مداح چگونه آدمی باید باشد؟
مداح برای نوکری کردن اسم پول را نیاورد. آدم وقتی سر به جایی سپرد و نوکری کسی را قبول کرد و عاشق اربابش هم شد، باید مطمئن باشد که ارباب متصدی رزق دنیایی او هم هست. ادارة امور ما با امام حسین(علیه السلام) است.
منظور شما از مدح و مرثیه چیست؟
مدح، گفتن فضایل ائمه(علیهم السلام) و صیغة مبالغة ستودن است و در اصطلاح روضهخوان در مسائل غمانگیز را مرثیه میگویند.
زمینهخوانی چیست و چه تأثیری در مستمع دارد؟
همان زمزمهای است که قبل از نوحهخوانی انجام میشود، یعنی شعری که مردم با آهنگ جانسوز به صورت نشسته جواب بدهند و آرامآرام سینه بزنند و برای حال پیدا کردم مستمع مؤثر است.
شما چگونه شعر انتخاب میکردید؟
استادی این طور به ما آموخته بود که اول ببنیم مناسبت مجلس چیست. بعد اشعار را پیدا میکردیم و از میان ده دوازده غزل دو تا از بهترینها را پیدا میکردیم، بعد از میان چند نوحه آن که شعر و آهنگ خوب داشت انتخاب میشد. آن وقت سه بیت سه بیت حفظ میکردیم و یک بار هم کل شعر را حفظ میکردیم و چند بار در خانه میخواندیم و بعد به مجلس میرفتیم. توصیة من این است که مداحان جوان شعر زیاد حفظ کنند.
واحدخوانی چیست؟
از قدیم رسم بود که وقتی دسته حرکت میکرد، در جاهای به خصوصی دسته را متوقف میکردند و مداح روی چهارپایهای میرفت که در وسط دسته قرار داده بودند و شعری را با آهنگ خاصی میخواند و مردم هم بدون اینکه جواب بدهند سینه میزدند.
واحد نُث چیست؟
در واحدخوانی وقتی که سینهزنی به شور میآید آن وقت یک دست و دو دست سینه میزنند، یعنی یکبار یک دست و یکبار دو دست. این را میگویند واحد نث.
حاج آقای محمدی، شما مناسبتهای دهة محرم را چگونه و به چه ترتیبی به جا میآورید؟
قدیمیها شب اول دربارة حضرت امام رضا(علیه السلام) و ابن شبیب و گریه کردن ایشان بر شهیدان کربلا میخواندند. روز دوم درود و سلام به کربلا میگفتند و روز سوم هم از خیمه زدن و این جور چیزها یاد میکردند و میخواندند. روز چهارم از اصحاب امام حسین(علیه السلام) و روز پنجم از زهیر و مسلم و حبیب و غلام امام حسین علیه السلام) میخواندند. البته در همین روز دربارة دو طفل زینب و حر هم روضه میخواندند. روز ششم حضرت قاسم، روز هفتم آب بستن و عطش و حضرت علی اصغر(علیه السلام)، روز هشتم علی اکبر(علیه السلام)، روز نهم حضرت ابوالفضل(علیه السلام) و روز دهم روضة روز عاشورا و حضرت سید الشهدا(علیه السلام) را میخواندند.